
GASTPROGRAMMA
BECAUSE WE ARE VISUAL.
FOCUS OP COLLECTIF FAIRE-PART
Collectif Faire-part is een ensemble van Belgische en Congolese filmmakers die nieuwe verhalen willen vertellen over Kinshasa, over Brussel en de vele en complexe relaties tussen beide. Op vrijdag stellen ze een kortfilmprogramma voor over kolonialisme, ecologie en verzet. Zaterdag toont het collectief zijn langspeler, de film 'Faire-part'. Op beide momenten zijn de makers aanwezig en is er ruimte voor gesprek en gedachten rond het collectief en cinema.
Because we are visual. is een cinemaplatform dat ruimte creëert voor Belgische alternatieve cinema en een contactplek is voor filmlievend publiek.
Vrijdag 5/11, 20.30 u. - 22 u. - zaal 1 (kortfilms)
Zaterdag 6/11, 16 u. - 17 u. - zaal 1 (langspeelfilm 'Faire-part')
Vrijdag 5/11 (20.30 u. - zaal 1)

BAYINDO
PAUL SHEMISI
14' (DR Congo)
'Bayindo' is een verhaal over traditionele geneeskunde, spiritualiteit en dekolonisatie, dat zich afspeelt in de animistische gemeenschap ‘Kintuadi Tuka Kongo’ in de Democratische Republiek Congo.

CHINAFRIKA.MOBILE
DANIEL KÖTTER
38' (Duitsland)
Mijnwerkers, fabrieksmedewerkers, handelaars, en elektronische schrootverzamelaars gebruiken de filmfunctie van hun smartphones om de levenscyclus van een mobiele telefoon in beeld te brengen.

EN COURS
MAMADOU KHOUMA GUEYE
24' (Senegal)
‘En Cours’ is een onvoltooid werk over de realiteit van klimaatverandering in St. Louis, Senegal. De film toont de verbanden tussen (neo)kolonialisme en de klimaatcrisis in een verhaal over vrouwen die hun gemeenschap boven water houden.

POSITION.S
FALLON MAYANJA
10' (Frankrijk)
Fallon Mayanja verkent en verbindt internet-archieven om nieuwe linken tussen geluid en geschiedenis te leggen. Stemmen zingen en praten met elkaar over de mogelijkheid van een andere wereld in haar activerende geluidsstuk ‘Position.s’.
Zaterdag 6/11 (16 u. - kleine zaal)

FAIRE-PART
COLLECTIF FAIRE-PART
60' (België, Congo)
Op de vooravond van uitgestelde Congolese verkiezingen werken twee Congolese en twee Belgische cineasten aan een film over Kinshasa en haar verzet tegen de erfenissen van het kolonialisme. De vier filmmakers willen samen een verhaal vertellen. Ze zijn echter opgegroeid aan verschillende kanten van de geschiedenis, en hebben daardoor andere ideeën over hoe ze dat zouden aanpakken. Hoe moet de film eruitzien? Wie moet erin voorkomen? Voor wie wordt de film gemaakt?