top of page
filmmagie2.png

Filmmagie

Het Eilandje, een onbewoond eiland, een bureaueiland, eilanddenken … Eenzelfde begrip roept diverse betekenissen op. Het programma van het tijdschrift Filmmagieis een archipel van vijf kortfilms die tasten naar wat eilanden met ons doen en wat wij doen met eilanden. Afgesloten van de buitenwereld of net open voor alles wat hen omringt, laten eilanden ons toe te kijken naar het wezen van de mens. Vrolijk dansend en omzichtig zwervend.

www.filmmagie.be

Het programma van Filmmagie speelt  op 10/11 om 17 u. in de kleine zaal

Perfect Darkness

Maaike Neuville 2016, 23'

Gus en zijn hoogzwangere vriendin Anna zijn op vakantie. Tijdens een nachtelijke wandeling naar een idyllische plek aan zee doet Anna een bekentenis. Kan het koppel, tussen de woeste natuur en onder een volle maan, het conflict overwinnen? In één shot tast Maaike Neuville naar de aard van de liefde.

In aanwezigheid van Maaike Neuville.

PerfectDarkness_still_01_GrimmVandekerck

Pharmakos

Laura Vandewynckel 2017, 13'

Een zwijgzaam duo meert aan op het Griekse eiland Sifnos. Ze worden meegevoerd in de re-enactment van het oude Pharmakosritueel, waarin ongelukkigen worden opgeofferd voor het heil van de gemeenschap. Via levensgrote poppen onderzoekt Laura Vandewynckel in haar animatiefilm/documentaire het zondebokmechanisme.

 

In aanwezigheid van Laura Vandewynckel.

Pharmakos.jpg

Jaipong

Bert Juliaan Vercruysse 2017, 4'

In 2017 trok multi-instrumentalist Dijf Sanders onder de begeleiding van de Amerikaanse etnograaf Palmer Keen naar Java, op zoek naar het geluid van het Indonesische eiland. Hij verzamelde er een indrukwekkend arsenaal aan fieldrecordings en samples waaruit hij thuis een exoticaplaat vol broeierige grooves en psychedelische trance destilleerde. De psychedelische clip voor de song ‘Jaipong’ werd in elkaar gebokst door audiovisueel kunstenaar Bert Juliaan Vercruysse, die ook een voorliefde heeft voor het eiland Java. 

In aanwezigheid van Bert Juliaan Vercruysse.

jaipong -Dijf Sanders - Bert Juliaan_001

Himinn Opinn

Gabriel Sanson & Clyde Gates 2017, 18'

Een vervallen gemeenschap worstelt om te overleven op een afgelegen eiland. Een jonge vrouw lijkt een vreemde ziekte te hebben waardoor planten en dieren vergaan. Een eenzame herder meldt zich aan om haar te begeleiden in de verlaten laaglanden en te voorkomen dat ze de rest van het dorp besmet.

In aanwezigheid van Gabriel Sanson & Clyde Gates. 

Site HiminnOpinnStill7.jpg

Russell

Eva Claus 2018, 3’

Impressies van een eiland door Eva Claus: “Toen ik met mijn camera de zee in liep, raakte ik verblind. Ik zag niets. In deze stille eilandfilm ontlenen de beelden hun ritme en kleur aan het omringende water.”

In aanwezigheid van Eva Claus. 

thumbnail_EvaClaus_Russell.jpg
bottom of page