top of page

GASTPROGRAMMA

fantomas.png

De spanning tussen film en geschreven woord is het speelveld van Fantômas en de filmkritiek. In deze selectie verwelkomen we drie filmmakers die dat voortdurend te verkennen terrein betreden met hun eigen pen en camera. Elk op hun wijze vatten ze de (on)mogelijke ontmoeting van woord en beeld via een bijzonder treffen met een ander. Ze schrijven en filmen de andere, het altijd andere.

Het filmkritische tijdschrift Fantômas vond voor zijn naam inspiratie bij een enigma uit de filmgeschiedenis. In de vroege jaren van de vorige eeuw bracht de Franse cineast Louis Feuillade de mysterieuze antiheld Fantômas van het gedrukte woord naar het bioscoopscherm. Daar vindt een ontmoeting plaats met film als populair massamedium en artistieke expressie, in verhalen en vormen die publiek, critici en kunstenaars blijvend inspireren. Die ontmoeting duurt tot vandaag, met een veelvoud aan nieuwe vormen en verhalen. Die veelvormigheid omarmen we.

www.fantomas.be

Zaterdag 4/11, 20 - 21.15 u. - zaal 1

default_1.1.3.jpg

KADER ME IN

EVI CATS

19' (2021)

Nadat Tobi Lakmaker in zijn boek 'De geschiedenis van mijn seksualiteit' schrijft over Evi Cats, besluit Evi de blik om te draaien. 'Kader me in' is het resultaat: een intiem onderzoek naar de dynamiek van het portretteren. Een film over de machteloosheid die ontstaat op het moment dat we ons overleveren aan de ander, in zowel verhalen als in de liefde.

000006.jpg

SOUVENIRS D'UNE JOURNEE PARFAITE

DAVINA MARIA

18' (2022)

Filmmaker Davina Maria en illustrator Dominique Goblet delen een fascinatie voor het strand van Oostende. Souvenirs d'une journée parfaite bestaat uit foto's en illustraties en verweeft op subtiele wijze hun respectievelijke artistieke praktijken. Met een delicate en melancholische toon viert deze film vriendschap, herinnering en de vluchtigheid van gedeelde momenten.

22-FFE-ALEXANDRAKI-STILLS_1.jpg

A DIARY OF SEXUAL SOLITUDE

NINA ALEXANDRAKI

26' (2022)

Vol verlangen verzamel ik seksuele ontmoetingen met mannen. Maar tussen mijn verlangens en de realiteit van deze nachten gaapt een kloof. Dus schrijf en film ik.

bottom of page