top of page

GASTPROGRAMMA
FANTÔMAS

fantomas.png

Uit het duister komen films voort. De makers in deze Fantômas-selectie zoeken naar het potentieel van donkere beelden. Oog in oog met crisissen kijken ze naar mogelijkheden op het witte doek en visies voorbij de eindtitels. Hun fascinatie voor beweging maakt stilstand onmogelijk, stromen van beeld en geluid, van gedachten en gevoelens, zetten ons aan het bewegen. Vooruit, achteruit of beide? Hoe ziet morgen eruit?

Het filmkritische tijdschrift Fantômas vond voor zijn naam inspiratie bij een enigma uit de filmgeschiedenis. In de vroege jaren van de vorige eeuw bracht de Franse cineast Louis Feuillade de mysterieuze antiheld Fantômas van het gedrukte woord naar het bioscoopscherm. Daar vindt een ontmoeting plaats met film als populair massamedium en artistieke expressie, in verhalen en vormen die publiek, critici en kunstenaars blijvend inspireren. Die ontmoeting duurt tot vandaag, met een veelvoud aan nieuwe vormen en verhalen. Die veelvormigheid omarmen we.

www.fantomas.be

Vrijdag 4/11, 22 u. - 23 u. - zaal 1

Tomorrow Is a Water Palace_kopie.jpg

TOMORROW IS A WATER PALACE

JUANITA ONZAGA

15' (2022)

Sybille is de laatste vrouw op aarde. Water is er niet meer, ze zwerft door dorre landschappen en heeft vreemde visioenen. Ze probeert te communiceren met de geest van het water om haar te overhalen naar de aarde terug te keren. 'Tomorrow Is a Water Palace' is een audiovisuele stroom voor een aarde zonder water.

retreat-still-2 kopie.jpg

RETREAT

JOERI VERBESSELT

16' (2020)

Geconfronteerd met een onzekere toekomst is Retreat een poëtische evocatie van een hedendaags verlangen naar maatschappelijke verandering. Joeri Verbesselt onderzoekt het potentieel van lichamen in beweging aan de hand van beelden van echte protesten en zorgvuldig gechoreografeerde opnamen. Hoe vinden we een remedie alvorens de diagnose is gesteld?

nightdays_frame_1-2.jpg

NIGHT DAYS

EMANUELE DAINOTTI

15' (2021)

Beirut, 2021. Libanon beleeft een enorm verwoestende crisis. In de vorm van aanslepende armoede lijkt geweld stil. De explosie in de haven op 4 augustus 2020 is veel luider, maar voor Libanezen is er geen ‘voor’ en ‘na’, wel een blijvende aaneenschakeling van gebeurtenissen. In de frequente stroomonderbrekingen verdwijnen de verschillen tussen dag en nacht en verzinkt elk uitzicht in een diepe afgrond.

MastersoftheLand-JanLocus-mine-2048x115_2.jpg

MASTERS OF
THE LAND

JAN LOCUS

14' (2021)

De Mongoolse mijnindustrie zorgde de afgelopen jaren voor een economische boom, maar staat haaks op een sjamanistisch geloof in eenheid tussen aarde, lucht en bergen. In 'Masters of the Land' weeft Jan Locus een Mongoolse spirituele traditie door een hedendaags portret van het land, overdag en ’s nachts. Brengt een audiovisuele maalstroom eenheid?

bottom of page