GASTPROGRAMMA
FANTÔMAS

Het nieuwe filmkritische tijdschrift Fantômas vond voor zijn naam inspiratie bij een kameleontisch enigma uit de filmgeschiedenis. In de vroege jaren van de vorige eeuw bracht de Franse cineast Louis Feuillade de mysterieuze antiheld Fantômas van het gedrukte woord naar het bioscoopscherm. Daar vindt een ontmoeting plaats met film als populair massamedium en artistieke expressie, in verhalen en vormen die publiek, critici en kunstenaars blijvend inspireren. Die ontmoeting duurt tot vandaag, met een veelvoud aan nieuwe vormen en verhalen. Die veelvormigheid omarmen we.
 

www.fantomas.be

Zaterdag 6/11, 17.30 u. - 19 u. - zaal 1

Mosaic_3.jpg

MOSAIC

IMGE & SINE ÖZBILGE

2020, 15'

Een christelijk meisje, een Koerdische studente en een moslim muzikant wonen in Damascus, de oudste stad van het Midden-Oosten. Wanneer er oorlog uitbreekt en alle kleuren vervagen, delen ze noodgedwongen hetzelfde lot. In een veelvoud aan vormen vat de animatiefilm van Sine en Imge Özbilge een multiculturele stad waar verleden en toekomst kruisen.

The Sun and the Looking Glass_1.jpg

THE SUN AND
THE LOOKING GLASS

MILENA DESSE

2020, 23'

Ein Qiniya, een Palestijns dorp op de Westelijke Jordaanoever, is bezet sinds 1967. Op een heuvel loopt een pad tussen twee huizen uit de laat-Ottomaanse periode. In de blakerende zon is boomschors een stille getuige. Een zoekend vergrootglas probeert het verleden na te vertellen. Miléna Desse onderzoekt hoe sporen uit het verleden aan ons worden doorgegeven en ondervindt dat bomen een lang geheugen hebben. 

Under The White Mask_2.jpg

ONDER HET WITTE MASKER
DE FILM DIE HAESAERTS HAD KUNNEN MAKEN

MATTHIAS DE GROOF

2021, 9'

Onder het witte masker is een hermontage van de kunstdocumentaire Onder het zwarte masker uit 1958 van Paul Haesaerts (1901-1974). Die educatieve film over Congolese kunst- en gebruiksvoorwerpen was misschien vormelijk vernieuwend, maar de inhoud was stereotiep. In Onder het witte masker laat Matthias De Groof niet spreken óver de maskers, maar kijken en spreken ze terug. Dat doen ze met een tekst van de poëet, denker en politicus Aimé Césaire. Deze tekst is voor Europa een confronterende en nog uiterst actuele spiegel.

over the top2.jpg

OVER THE TOP

JUSTINE CAPPELLE

2020, 21'

Kan je als hedendaagse kunstenaar nog je steentje bijdragen als je voorgangers piramiden maakten? Of valt dat niet meer te overtreffen en schrijven millennials voorgoed het grafschrift van de mensheid? Met scherpe kritiek, schreeuwerige vormen en veel zelfspot onderzoekt Justine Cappelle in deze licht verteerbare schijndocumentarie de zingeving en erkenning van een limietloze generatie.