JURY

 

Lisa Foster

Lisa Foster (1992, NL) woont en werkt in Leuven en behaalde in 2018 haar Master Animatiefilm aan het KASK in Gent. Naast filmmaker is ze ook beeldend kunstenaar en illustrator. Met haar kortfilm ‘Heen en Weer’ won ze in 2018 de VAF-wildcard voor ‘Beste Animatiefilm’ op Kortfilmfestival Leuven. Een jaar later volgde de hoofdprijs ‘Beste Animatiefilm’ op BREEDBEELD Kortfilmfestival.

 

Nelson Polfliet

Nelson Polfliet is een Belgische regisseur. Hij studeerde in 2018 af aan Sint-Lukas Brussel, met zijn kortfilm In The Palace. Twee jaar eerder liet hij zich al opmerken met zijn tweedejaarsfilm en festivalfavoriet Stacey and the Alien. Polfliets films zijn vaak erg muzikaal, met veel fantasie en oog voor kitsch. Eerder dit jaar ontving hij productiesteun van het VAF voor zijn nieuwe kortfilm Allegory of the Painted Woman.

 

Vito A. Rowlands

Vito A. Rowlands (1986, geboren Adriaensens) is een Antwerpse schrijver, regisseur, producent en professor. Vito heeft een doctoraat in Film en is sinds 2015 Adjunct Assistant Professor aan Columbia University’s Film Department

in New York. Hij gaf voordien reeds les in Amsterdam, Kopenhagen, Gent, en Antwerpen, en is coauteur van het boek ‘Screening Statues: Sculpture and Cinema.’ Vito geeft ook les op de fi lm non-profi t Mono No Aware. Zijn debuut als producent, ‘a GIRL’ (2018, van C. Craig Patterson, met Hisham Tawfiq) werd geselecteerd voor het Austin Film Festival, en zijn bekroonde experimentele kortfilms, ‘Ascending Double Helix’ (2019) en ‘Entre Les Images’ (2020) toeren momenteel op het festivalcircuit. Zijn eerste narratieve kortfi lm, ‘Into The Silver Ether’ (2020), gaat in première op het Raindance Film Festival. Vito werkt voornamelijk op pellicule, en is bezig aan zijn eerste langspeelfi lm.

 

Shamisa Debroey

Ergens tussen kleurrijk en eenvoud, en tussen persoonlijk en uitgesproken, bevindt zich het werk van Shamisa Debroey (1989). Ze volgde een opleiding Beeldverhaal en Illustratie aan het Sint Lukas Brussel, waar ze afstudeerde met haar eerste graphic novel ‘Verdwaald’. Sindsdien ontving ze de African Artist Award en Aanstormend Talent prijs van deAuteurs. Als freelance illustratrice werkt Shamisa o.a. voor Apple, NRC Handelsblad, De Standaard, deBuren, Vooruit,... en cureert ze expo’s voor huizen zoals Passa Porta. Naast haar werk als kunstenaar is ze actief als art organiser waarbij ze producties doet voor onder meer H30, Fameus en deSingel.

JURY VAN DE FILMKRITIEK

 

Frans Lefever

Frans Lefever was filmcriticus voor Radio 1 (VRT) van 1971 tot 1977 en was verantwoordelijk voor de selectie en de aankoop van speelfilms voor VRT tot 2007. Sindsdien is hij lid van de selectiecommissie van het Audiovisueel Fonds Vlaanderen (VAF) op de film- en media-afdeling. Hij is al decennia lang een geëerd lid van de UFK-UCC.

 

Marc Bussens

Marc Bussens werd in 2017 aangesteld als voorzitter van de UFK (Unie van de Filmkritiek). Hij begon echter zijn carrière als filmrecensent bij de Gazet van Antwerpen in de jaren ‘70 en leende daarna zijn pen als filmjournalist aan onder meer Het Volk, Het Nieuwsblad, De Gentenaar, De Standaard en Het Laatste Nieuws. Hij was filmredactie-coördinator voor de stadsmagazines Zone 03/ -09/ en Zone 02/. Hij werkte regelmatig voor nationale en internationale filmtijdschriften (Filmgids, Filmmagie, Knack Focus, CinemaMagazine, Cinescoop, Artsenkrant, Vertigo, BE.Screen). Naast poëziebundels, theaterstukken, eenakters en een naslagwerk over ‘De Grootmeesters van het Horrorgenre’, leverde hij al tal van scripts voor kortfilms en sketches voor televisie. Hij is ook samensteller en lector van ‘Ken je Klassiekers’, een cyclus over filmgeschiedenis geschikt voor culturele centra en arthouse bioscopen. Momenteel is hij actief in het Centrum voor Filmcultuur (CFC) en staat hij in voor vaste filmrubrieken bij de periodiek FILM en de digitale filmlectuur SNAPSHOTS.